15 oktober 2019
Artikel

Bourgondische octrooien

Wereldwijde bekendheid is de Belgen gegund. Een Bourgondische levensstijl is slechts één van de vele kenmerken waarmee we wereldwijd worden geassocieerd. Innovatie is en blijft dan ook een voorwaarde voor de gastronomische vooruitgang en vooruitstrevende bedrijven in België. In het gastronomisch vakgebied is het een feit dat de Belgen koplopers zijn in het brouwen van bier en het bakken van wafels. Een minder bekend feit is dat de Belgen ook wereldwijd bekend zijn voor het vervaardigen van de wafelijzers die deze wafels bakken. Zo is er HVD, een Oost-Vlaamse firma, die wafelijzers bouwt voor professioneel gebruik. HVD is een waar toonbeeld van hoe intellectuele eigendomsrechten een KMO kunnen ondersteunen in haar ontwikkeling en de verdere strategie.

HVD geniet een wereldwijde reputatie van betrouwbaarheid, robuustheid en kwaliteit en werkt samen met gerenommeerde chef-koks als Albert Adrià (Restaurant “El Bulli”). Om aan de behoeften van haar klanten te voldoen, ontwikkelde HVD een wafelijzer om flinterdunne krokantjes of chips te bakken. De toepassing gaat verder dan klassiek deegbeslag. Deegbeslag bevattende groenten, fruit, vis en vlees behoren slechts tot enkele van de vele mogelijkheden. Reguliere wafelijzers voldeden niet langer aan de gestelde eisen door de intense warmte en de hoge druk die gegenereerd worden in het beslag. HVD ontwikkelde hiertoe The Squeezer, waarvan meerdere vernieuwende kenmerken werden geoctrooieerd. Arnold & Siedsma behartigde de belangen met betrekking tot de octrooiaanvragen, waarbij kwaliteit en klantgerichtheid voorop stonden.

ssq8.jpg

Recentelijk werd HVD voor de ontwikkeling van The Squeezer beloond door Gault&Millau met een Cullinary Innovators Product Award. “De jury was onder de indruk van de textuur en de snelheid, maar ook van de zeer intense en pure smaak”, aldus Gault&Millau.

HVD beschermt haar innovatieve producten aan de hand van octrooien en merken- en modellenregistraties om zo de vruchten te plukken van haar inspanningen en  is daarmee een goed voorbeeld van hoe intellectuele eigendomsrechten een KMO kunnen ondersteunen in haar ontwikkeling en de verdere strategie.

Terug