19 juli 2019
Artikel

Een dj met een octrooi, het kan!

In de entertainmentindustrie en in de kunstwereld wordt al snel gedacht dat octrooien niet relevant zijn. Een octrooi moet namelijk steeds over iets technisch gaan, terwijl entertainment en kunst een gevoel of ervaring beogen. Maar wat als je nieuwe technieken ontwikkelt om die nieuwe ervaring of dat nieuwe gevoel te kunnen overbrengen?

De Molse dj Tim Peeters, bekend als NIVIRO, ontdekte enkele jaren geleden de zogenaamde true surround sound. Bij true surround sound komt het geluid uit verschillende richtingen. Een luisteraar krijgt een intense ervaring met het gevoel midden in de actie te zitten. Het is als een upgrade van zwart-wit naar kleur, maar dan voor geluid. Hoewel true surround sound bekend is uit de filmwereld, was het nog nooit live gebruikt door een dj.

Tim wilde als eerste dj ter wereld true surround sound live brengen. Hierbij botste hij al snel op de technische beperkingen van bestaande dj apparatuur. “Nachten heb ik erover wakker gelegen hoe ik dat in orde zou krijgen. Een keer stond ik om 3 uur ’s nachts aan het bed van mijn ouders: ‘mama, papa, ik heb het gevonden!’. De rest van de nacht heb ik nog zitten programmeren en daarna heb ik de surround sound nog heel lang geperfectioneerd.”

Tim heeft een technische oplossing bedacht die hij in software uitwerkte. In octrooitermen noemen we dat een “software-implemented invention”, ofwel een in software geïmplementeerde uitvinding. Om zijn uitvinding te beschermen, nam Tim contact op met Yannick Philippaerts van Arnold & Siedsma. Als software-ingenieur en hobby-muzikant kon Yannick vlot communiceren met Tim om zijn uitvinding in een octrooitekst te verwerken.

Inmiddels heeft Tim zijn systeem voorgesteld tijdens het dj-evenement ‘Exposed | A Taste Of The Future’ in Balen, België. Dankzij een tijdssignaal kon Tim een lichtshow inclusief video volledig synchroon met de beats van de muziek laten lopen. Yannick was erbij.

Yannick: “Tim is een artiest van wereldklasse. Hij denkt outside the box om zijn doel te bereiken. Hij werkt hard om elk detail op punt te krijgen. Hij heeft een mooie uitvinding gedaan, maar het meest van al ben ik onder de indruk van zijn muzikaliteit. Hij ademt muziek en weet dit over te brengen naar het publiek. Succes, Tim!”

Laurens-Vos-2.jpg

Foto's: Laurens Vos

Terug