9 oktober 2019
Artikel

Hoe Banksy probeert te voorkomen dat ook zijn merkinschrijvingen door de versnipperaar kunnen

Recent lazen wij in het nieuws dat kunstenaar Banksy een winkel heeft geopend in Engeland. De deuren van deze winkel zullen nooit open gaan, maar binnenkort zal Banksy merchandising producten via een webshop gaan verkopen om zijn merk beter te beschermen. Directe aanleiding hiervoor is het feit dat een Brits bedrijf probeert het verval van de merkinschrijvingen van Banksy in te roepen. Hoe zit dat? 

Banksy heeft een bedrijf genaamd Pest Control Solutions Limited. Dit bedrijf verkoopt geen middelen om landbouwproducten te beschermen, maar houdt zich bezig met de verificatie en verkoop van kunstwerken van de geheimzinnige kunstenaar. Dit bedrijf heeft meerdere Europese merkeninschrijvingen voor BANKSY. Deze inschrijvingen dekken verschillende producten en diensten, zoals verf, schilderijen, zonnebrillen, handtassen, kleding en diensten op het gebied van kunst.

De kunstenaar is enorm populair en het is dan ook niet vreemd dat derden mee proberen te liften op zijn succes door producten te verkopen waar Banksy op staat. Banksy wil hier natuurlijk tegen op kunnen treden en het is dan ook logisch dat hij zijn naam als Europees merk heeft ingeschreven voor verschillende soorten producten.

Eén van zijn inschrijvingen is echter meer dan vijf jaar oud. Dit betekent dat op deze inschrijving een gebruiksplicht rust. Met andere woorden: Banksy kan deze inschrijving alleen inroepen tegen derden wanneer hij het merk zelf ook daadwerkelijk gebruikt voor de betreffende waren en diensten. Er moet sprake zijn van ‘normaal gebruik’ en om van normaal gebruik te spreken, moet je aan kunnen tonen dat je over de afgelopen vijf jaar een marktaandeel hebt verkregen of behouden in de Europese Unie voor de betreffende waren en diensten. Symbolisch gebruik is uitgesloten.

Het punt is echter dat Banksy tot op heden alleen kunstwerken heeft gemaakt en dat hij nauwelijks tot geen merchandising producten onder het merk Banksy heeft verkocht. Het is daarom zeer twijfelachtig of hij zijn merkinschrijving wel kan inroepen. Sterker nog: voor het grootste gedeelte van de waren en diensten waarvoor zijn merk is ingeschreven, is hij door de gebruiksplicht momenteel waarschijnlijk niet in staat om zijn merkinschrijving tegen derden in te roepen. Door merchandising onder het merk BANKSY te gaan verkopen, hoopt hij vermoedelijk weer aan de gebruiksplicht te gaan voldoen zodat hij beter op kan treden tegen mogelijke inbreukmakers. Er is in dit geval sprake van heilung. Dit houdt in dat merkrechten feitelijk herleven doordat je het merk weer in gebruik gaat nemen. Banksy hoopt nu dus beter op te kunnen treden tegen derden door weer aan de gebruiksplicht te voldoen. Symbolisch gebruik is, zoals gezegd, echter niet voldoende en Banksy zal dus op behoorlijk grote schaal moeten gaan produceren om te voorkomen dat zijn merkinschrijvingen door de versnipperaar kunnen. In tegenstelling tot zijn schilderijen worden zijn merkinschrijvingen hier namelijk niet meer door waard.

Terug