30 november 2017
Nieuws

TWICKTO: merken en octrooien in de praktijk

Voor wie al aan het nadenken is over wat voor de kinderen te kopen de komende feestdagen, er is sinds kort een educatief en bovenal erg leuk speelgoed op de markt genaamd TWICKTO.

Dit product van Nederlandse bodem is twintig jaar geleden bedacht door Gert-Jan de Wilde uit het Overijsselse Lutten die het nu, samen met zijn zoon Robin, op de markt brengt.

Wegens drukke overige werkzaamheden is TWICKTO jarenlang op de plank blijven liggen maar tijdens een bezoek aan de Spielwarenmesse in Neurenberg, de grootste speelgoedbeurs ter wereld, zagen vader en zoon dat er nog altijd niet iets soortgelijks te krijgen was.

In een doos TWICKTO zitten zowel bouwstenen (bricks) als koppelstukken (twicks) die werken door middel van draaien en klikken.

Het unieke aan TWICKTO is dat dit speelgoed zowel symmetrisch is en dat het vanuit alle kanten aan elkaar gekoppeld kan worden. Verder is het, door de stevige methode van in elkaar klikken, ook voor jonge kinderen mogelijk om met TWICKTO erg grote constructies te bouwen.

Arnold + Siedsma heeft Twickto B.V. bijgestaan sinds de eerste octrooiaanvraag voor het modulaire bouwsysteem uit 1996. Het systeem is sindsdien verder uitgedacht en verbeterd en nieuwe octrooiaanvragen zijn ingediend. De meest recente octrooiaanvraag is zojuist gepubliceerd. De tekening hiernaast laat zien hoe het systeem is weergegeven in figuren verzorgd door de tekenkamer van Arnold + Siedsma.

 Twickto.png

FIG. 3A

Alvorens definitief te kiezen voor de adoptie van de merknaam TWICKTO is de beschikbaarheid van het merk onderzocht. Een merk kort na introductie moeten wijzigen en geproduceerde producten en verpakkingen moeten terughalen of vernietigen is een risico dat je absoluut wenst uit te sluiten. Een onderzoek vooraf brengt precies in kaart of er eerdere merkrechten van anderen zijn die een bezwaar zouden kunnen vormen. Vervolgens is de registratie van het merk in gang gezet (woordmerk én logo). Twickto BV is gestart met registraties in de Benelux. De ingangsdatum van het merkrecht stond daardoor vast. Toen een beter beeld was ontstaan over de markten waar het constructiespeelgoed in de schappen zou komen te liggen, zijn de registraties van het merk in het buitenland in gang gezet. De eerdere ingangsdata van Twickto’s Benelux merkrechten zijn in de buitenlandse aanvragen meegenomen. Mochten in de toekomst nieuwe markten van belang worden, dan kunnen die aan Twickto´s internationale registratie worden toegevoegd.

Aldus een constructieve basis voor de verdere branding van het constructiespeelgoed TWICKTO. Bouwen maar!

Terug